verslag ontmoetingsmiddag 28 aug 2018

 

https://1drv.ms/f/s!Al-UBEPJjOQLjIlUvahimByH4B5-QA

Ontmoetingsmiddag Oosterkerk op 28 augustus 2018.

Vanmiddag kwamen ca. 45 belangstelleneden luisteren en kijken naar het reisverhaal van Syts en Arie Schouten over hun bezoek aan Israël. Hun reisleider was predikant en beeldend kunstenaar Ruud Bartlema, tevens docent Joodse mystiek.
Ze waren erg onder de indruk van het bezoek aan Yad Vashem, een herinneringsplaats voor omgekomen Joden tijdens de 2-e wereldoorlog. Er was daar een donkere ruimte met spiegels, waarin slechts 5 kaarsen brandden; het licht werd door die spiegels wel 1000 keer weerkaatst, wat een emotionele indruk maakte. Er lagen1000 kinderschoenen, symbool voor de anderhalf miljoen kinderen die naar Auswitch zijn vervoerd en vermoord.
Ook bezochten ze de Klaagmuur, een overblijfsel van het complex waarop de tweede Joodse tempel stond. Vandaag geldt het binnen het jodendom als de heiligste plaats. Het bezoeken daarvan was oorspronkelijk alleen toegestaan voor mannen. Inmiddels mogen ook vrouwen erbij komen, zij het apart klein gedeelte aan de achterzijde. Soldaten houden er toezicht om misbruik te voorkomen…
De Massada werd ook bezocht; dit is een burchtheuvel, 470 meter boven het niveau van de Dode Zee. De Joden waren in 400 voor Christus vanuit Jeruzalem naar deze rots gevlucht. Drie jaar lang hebben zij zich daar kunnen handhaven. Ze weigerden zich over te geven en pleegden uiteindelijk allemaal zelfmoord.
In de synagoge van het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem bezichtigden ze de mooie glas-in-loodramen van Marc Chagall.
Dit is een greep uit hun verhaal, lang alles kan niet worden weergegeven en ook alles hebben ze niet kunnen vertellen. De middag was voorbij voor we het wisten en de aanwezigen hebben de presentatie erg op prijs gesteld, wat was te horen aan het daverende applaus na afloop.
Syts en Arie ontvingen een presentje en werden hartelijk bedankt voor hun inzet.

| in Nieuws.