verslag ontmoetingsmiddag 26 maart 2019

 

https://1drv.ms/f/s!Al-UBEPJjOQLjJIywdC2gxTFeoOqTA

Ontmoetingsmiddag Oosterkerk op dinsdag 26 maart, 14.30 uur
Vanmiddag was Annelie Westhuis bij ons. (Annelie is de dochter van Elly en Jan Westhuis).

Ze is zorgondernemer en houdt zich bezig met mensen die ernstig beperkt zijn in horen én in zien (doofblinden).  Deze mensen hebben een groot probleem in de communicatie, oriëntatie en mobiliteit. De problematiek uit zich door de hele dag heen in vrijwel alle bezigheden.

Eind 2016 heeft Gehoord en Gezien (de zorgonderneming van Annelie) in Haren een ontmoetingsplek opgericht, dat het ‘OOG en OOR huis’ heet. De deelnemers komen uit de drie noordelijke provincies.  

Ze vertelde ons dat lang niet altijd de problemen worden er- en herkent. Regelmatig wordt gedacht dat er sprake is van een geestelijke achteruitgang.

Weten we deze problemen wel te herkennen? Of denken we dat die vrouw van een straat verderop gewoon onvriendelijk is omdat ze altijd zo stuurs kijkt en nooit groet?

Annelie nam ons mee in de problematiek van mensen met deze dubbele beperking en vertelde van de mogelijkheden die er nog wél zijn.

In april start er een doofblindencafé (praatcafé) van de Oogvereniging voor deze doelgroep bij Visio in Hoogeveen.

Met een grote groep belangstellenden hebben we ademloos geluisterd naar haar verhaal. We waren erg onder de indruk en dat bleek ook uit de stilte nadat ze was uitgesproken.

 

| in Nieuws.