terugblik uitje contactpersonen 26 juni 2018

Terugblik op een gezellige middag met contactpersonen en gasten van de ontmoetingsmiddag op dinsdag 26 juni 2018.

Om 13.30 uur stonden we startklaar om met auto’s te vertrekken naar Nieuwlande. Het doel was het verzetsmuseum De Duikelaar.We waren met ongeveer 40 personen  en konden met wat passen en meten allemaal in het zaaltje.

We kregen een verhaal te horen over wat er zich zo in de Tweede Wereldoorlog in en rond Nieuwlande heeft afgespeeld. Er zijn heel wat onderduikers geherbergd in huizen, in holen in het bos en zelfs onder de vloer in de kerk. Velen hebben hun leven daarvoor op het spel gezet.

Er was veel bereidheid bij de bevolking om onderduikers te helpen en velen hebben er zo het leven vanaf gebracht. Niet voor niets werd Nieuwlande ‘het dorp dat zweeg’ genoemd.

Er werden ook films vertoond en tot aller verrassing zagen we daarin Wil Walda, die ook mee was. Ze werd met haar ouders en pleegzusjes geïnterviewd.

Bij velen van ons kwamen persoonlijke herinneringen aan de oorlog naar boven en ook die werden gedeeld.

Na afloop van de boeiende lezing zijn we vertrokken naar Schoonhoven. Het was stralend weer en dus namen we op het terras plaats. We werden daar verwend met koffie en heerlijk appelgebak, met uitzicht op de mooie plas.

Tevreden en vol herinneringen togen we  weer naar de Oosterkerk, waarna iedereen weer huiswaarts keerde.

| in Nieuws.