Stilte centrum

Een stiltecentrum in de Oosterkerk.

DSCN3927_FotorEen plek om even stil te worden. Ook kan er een kaarsje aangedaan worden. In de zuidoosthoek van de voorhal van de kerkzaal valt het daglicht binnen door een raam van ongeveer 3 bij 2,50 meter van de grond tot het plafond. Hier bevindt zich dit stiltecentrum.

Het is een plek om zich individueel te bezinnen, te bidden, stil te worden, een kaars te branden. De ruimte wordt half afgesloten met grijze lichtdoorlatende gordijnen, zodat een rustige besloten plek ontstaat. Er staan in de ruimte 2 lichthouten stoelen voor wie wat langer de stilte zoekt. Dwars op het licht staat een grenentafel.

Het stiltecentrum heeft meerdere functies.
Linksvoor op de tafel staat een glazen schaal met blauwe stenen. Hierop staan waxinelichtjes. Ernaast staat een tafelkaars die altijd brandt als het stiltecentrum toegankelijk is. Met een aansteekkaarsje kan een lichtje aangedaan worden.

Het stiltecentrum wordt ook gebruikt als een stille plek voor wie gemeenteleden die gestorven zijn wil gedenken. Soms staat rechts op de tafel een foto van een gemeentelid dat kort geleden gestorven is. Op de tafel ligt verder het gedenkboek van gestorven gemeenteleden. Hierin staat een kort in memoriam. Aan de muur tegenover het stiltecentrum hangt een raamwerk met haakjes waaraan een houten duifje opgehangen wordt met de naam, overlijdensdatum van gemeenteleden die in het lopende kerkelijke jaar gestorven zijn.

Een derde functie van deze stilteplek is het kunnen aanvragen van voorbede. Hiervoor kan een van de briefjes gebruikt worden die in een houten bakje op de tafel liggen. Een van de diakenen draagt er zorg voor dat deze bij de voorganger terecht komen.

20160131_085748Aan de wand hangt een afbeelding van een glaskunstwerk dat gemaakt is door Zwier Riezebos.
Een wit kruis verdeelt het vlak in vier blokken. Het wit wordt aan de bovenkant geaccentueerd door blauwe lijnen, aan de onderkant met groene lijnen. De blokken worden verbonden met elkaar door een warmoranje doorlopende cirkelvormige band. Naar het midden toe bevinden zich vier parten van een cirkel. Aan de randen okerkleurig wordt het geel naar het midden toe steeds lichter. In de twee buitenste hoeken aan de bovenkant komen vanuit de cirkelvormige band twee keer acht stralen, blauw met wit accent. Tussen de stralen donkere en gele vlekken. In de twee buitenste hoeken aan de onderkant wordt de ruimte opgevuld met blauwe, oranje, gele vierkantjes met witte accentlijnen in een groen vlak. De hele voorstelling wordt omlijst met een witte band.

Het stiltecentrum is onderdeel van de kerkzaal van de Oosterkerk. Deze zaal kenmerkt zich architectonisch door een vierkante grondvorm met loodrecht daarop de muren in trapeziumvormen. De ramen op verschillende hoogten, in verschillende vormen creëren een spel met licht, brengen ook de dagelijkse werkelijkheid de kerkzaal binnen. De ruimte maakt het zo mogelijk vorm te geven aan de liturgie – het in contact komen met de Eeuwige – tijdens erediensten, vieringen. De oostkant van deze ruimte wordt begrensd door een rechthoekige voorhal met een lager plafond. Dit wordt de kloostergang genoemd. In de zuidoosthoek van de kloostergang bevindt zich het stiltecentrum.