De Cantorij

Cantorij Protestantse wijkgemeente Hoogeveen-Oost.

Open repetities

Om 4 à 6 weken heeft de cantorij een OPEN REPETITIE. Zie voor verdere aankondiging de zondagsbrief.

De gemeente rond de Oosterkerk heeft sinds de introductie van het nieuwe liedboek in 2013 al heel veel nieuwe liederen geleerd, verschillende drempelgebeden, kyries, gloria’s, gebedsacclamaties, canons, meerstemmige liederen.

Ook als cantorij zijn we daar heel blij mee. We nodigen daarom ieder die van zingen houdt uit om es mee te doen met een open repetitie. Dit staat los van lid worden van de cantorij. Wie wil kan zo een avond mee oefenen zodat we als gemeente nog meer de lofzang gaande kunnen houden.

Repetities en deelname

De cantorij repeteert in de trouwzaal van de Oosterkerk op dinsdagavonden van 20.00 – 21.45 uur, inclusief een kwartiertje gezellige koffiepauze. Natuurlijk zijn nieuwe leden hartelijk welkom. Schroom niet om eens te komen meezingen en te ontdekken of je misschien deel wilt worden van dit muzikale en warme gezelschap! De cantor zal na een paar keer deelname een eenvoudige stemtest afnemen. Hierin word je gevraagd een zelfgekozen lied te zingen (eventueel met pianobegeleiding). Je zuiverheid, muzikaal geheugen, gevoel voor ritme, stembereik e.d. worden getest en het eventueel vermogen tot bladlezen.

Leden delen in de kosten met een bijdrage van € 90,- per jaar. In onderling overleg neemt de cantorij haar beslissingen, een groepje leden fungeert als dagelijkse bestuur, jaarlijks ‘n korte jaarvergadering.

Repertoire en werkwijze

We zingen voornamelijk uit het Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk dat in 2013 is uitgekomen, meestal meerstemmig: sopraan, alt, tenor, bas. Psalmen, lofliederen, bijbelliederen, canons, gebedsregels, liederen uit de Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse, Scandinavische, Afrikaanse, Aziatische, Amerikaanse traditie, van de middeleeuwen tot de 21e eeuw, liederen uit Taizé, Iona. Momenteel werken we mee aan 10 diensten per jaar, waaronder ook een avonddienst en een vesper tijdens de Paascyclus. Met plezier zijn we bezig met onze ontdekkingsreis binnen het nieuwe liedboek, terwijl we ook nog dankbaar gebruikmaken van mooie liederen uit het verleden, andere bundels, liederen geschreven door onze cantor. De cantorij werkt samen met de organisten van de Oosterkerk. Als een lied er zich voor leent, begeleidt de cantor op de piano, speelt mee op dwarsfluit, gebruiken we ritme-instrumenten.

Geschiedenis

De huidige cantorij van de Protestantse wijkgemeente Hoogeveen-Oost is ruim 20 jaar geleden ontstaan uit een fusie van de gereformeerde cantorij ‘De Oosterkerk’ en de Nederlands Hervormde cantorij ‘de Ark’, beide in Hoogeveen, welke meer dan 40 jaar geleden werden opgericht door en onder leiding stonden van respectievelijk Jan de Vries en Ineke Sloover. Deze samengevoegde cantorij werd in de loop der tijd een zelfstandig functionerend onderdeel van de ambtsgroep eredienst. In de eerste jaren was Gea Hoven de cantor. Wim Morel van Mourik volgde haar op. Sinds 2008 is Rosalie Vrijhof de cantor.

Gemeenschap

De cantorij bestaat uit een groep van rond de 25 zangers, momenteel variërend in leeftijd van 40 tot 85 jaar. Een geweldige schat aan ervaring en toewijding. Het is een dynamische groep die telkens weer nieuwe leden kan verwelkomen, die graag de lofzang gaande houden. Het is een groep mensen die met elkaar lief en leed deelt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de onderstaande personen:

Loes Jansen (voorzitter) 0528-354355, loesjansen@kpnmail.nl

Rosalie Vrijhof (cantor) 0522-471064, rosalievrijhof@live.nl