30 juni 2019

 

Lieve mensen,

Wat een prachtig filmpje ! Wat is het mooi om te zien hoe deze jongeren reageren wanneer ze horen dat de fotograve ze mooi vindt. Sommigen reageren spontaan met : “ O bedankt ! Wat lief dat je dat zegt. “  anderen reageren niet zo snel. Het moet even doordringen wat er tegen ze gezegd wordt. Ze verwachten helemaal niet dat iemand tegen ze zegt dat ze mooi zijn. Ze vinden zichzelf dikwijls niet mooi. Een meisje reageert zelfs boos : “ Shut up ! “ houdt je mond ! Ze vindt zichzelf blijkbaar niet mooi. Er zijn ook een paar jongeren die bijna niet reageren : ook zij vinden zichzelf blijkbaar niet mooi .

Maar de meeste joongeren reageren gelukkig positief. Het raakt hen wanneer er tegen hen gezegd wordt dat ze mooi zijn. Van binnen uit breken ze helemaal open. De zon breekt door. Een stralende lach verschijnt op hun gezicht. Hun blik wordt open. Hun ziel opent zich. Ze bloeien open.  Verborgen schoonheid openbaart zich.

Wat we bij hen zien gebeuren gebeurde met Jezus toen Hij werd gedoopt in de rivier de Jordaan. Nadat hij werd ondergedompeld in het water en hij werd uit het water oprees scheurde de hemel open en een Stem klonk die zei:

“ Jij bent Mijn geliefde Zoon , in jou vind Ik vreugde . “ 

Dit zal voor Jezus een hele diepe ervaring geweest zijn. De liefdevolle Stem van God klonk en drong diep door in zijn ziel. De liefde van God drong door in zijn lichaam en ziel. Jezus werd helemaal warm van binnen . Warm en licht. Hij voelde zich werkelijk Gods geliefde Zoon  en zal Zich ongetwijfeld ook beautiful gevoeld hebben.

Zoals de zon doorbrak in de gezichten van de jongeren op het filmpje en zij helemaal begonnen te stralen en hun schoonheid doorbrak zo brak bij zijn doop de zon door in Jezus’ gezicht  en werd zijn schoonheid voor de omstanders zichtbaar.

De jongeren in het filmpje verwachten helemaal niet dat iemand ze mooi zou vinden. Ze vonden zichzelf blijkbaar niet mooi . Hoe komt het dat zij en zovele mensen zichzelf niet mooi vinden ?

Het filmpje van Dove laat  hoe een meisje wordt opgemaakt voordat er een foto wordt gemaakt dat gebruikt kan worden voor een reclameposter. Haar wenkbrauwen worden zwartgemaakt, ze krijgt wimpers opgeplakt, ze krijgt oogschaduw, blush voor de wangen, lippestift en nog veel meer …. Ze wordt zo opgemaakt dat je haar bijan niet meer herkent. Haar gezicht verdwijnt onder een laag make-up.

Maar dan is het nog niet genoeg. De foto die dan van haar wordt gemaakt wordt ook nog eens geretoucheerd. Haar ogen worden wat ronder gemaakt. Haar neus iets rechter gezet en haar gezicht wordt  langer en smaller gemaakt. En iedere kleine oneffenheid op haar huid wordt gladgestreken. Op het laatst is ze zo veranderd dat haar eigen moeder haar niet mee zou herkennen.  Je ziet geen menselijk gezicht meer maar het plastic gezicht van een barbiepop.

En juist foto’s als deze worden de norm waaraan meisjes en jongens , mannen en vrouwen hun eigen schoonheid meten. Zie je er zo uit dan ben je mooi. Zie je er niet zo uit dan ben je lelijk. Maar niemand ziet er in werkelijkheid zo uit. Dus zijn we allemaal lelijk  en lijden we allemaal onder ons uiterlijk. We zouden groter of kleiner, dikker of dunner, blonder of donkerder, jonger of ouder willen zijn. We zouden ander haar ,een andere neus, een andere huid ,een nader figuur willen hebben. Breder geschouderd, gespierder, stoerder…noem maar op.

En daarom kopen we make-up, gaan we naar de sportschool, doen we aan Yoga, Fitness, eten drinken we gezondheidsproducten noem maar op .We spannen ons tot het uiterste in om een betere versie van onszelf te worden.

Maar hoezeer je ook je best doet je uiterlijk te veranderen wanneer je je niet van binnenuit als mooi ervaart dan helpt werken aan de buitenkant niet. Dan blijft het gevoel “ niet mooi te zijn “ je kwellen.

Mensen lijden niet alleen aan hun buitenkant. Vele mensen worden gekweld door voortdurende zelfkritiek. Voortdurend horen zij een stem in zichzelf die zegt : “ Je hebt je niet genoeg ingespannen. Je moet beter je best doen. Dat had je niet zo mogen doen. Dat had je niet mogen zeggen. Dat heb je niet goed gedaan. Het is jouw schuld dat het niet gaat met je kinderen , met je man of vrouw met je huwelijk. Je moet liever, vriendelijker , spontaner zijn, je moet meer doen voor je medemens, had dit of dat maar niet zus of zo gedaan, had het maar anders gedaan enz….Vele mensen oordelen hard over zichzelf, voelen zich schuldig of minderwaardig.

Door de ervaring bij zijn doop voelde Jezus zich Gods geliefde Zoon. Hij voelde zich ten diepste door God geliefd. Daardoor kon Hij van Zichzelf houden en zichzelf mooi vinden. Hij voelde ten diepste :

“ Ik mag er zijn !  Sterker nog : Het is goed dat Ik er ben ! “

En omdat Jezus door de ervaring van gods liefde zo’n positief gevoel over zichzelf had daarom kon Hij tegen de mensen die hij ontmoette zeggen: Het is goed dat je er bent ! Wat ben je een mooi mens ! Wat ben je een goed mens ! Wat fijn om je te ontmoeten en te mogen genieten van je schoonheid, van je goedheid, van je humor, van je hartelijkheid, van je menselijkheid !

Doordat de Stem uit de hemel tegen Jezus zei: “ Jij bent mijn geliefde Zoon “  brak Jezus van binnenuit open, straalde Hij , had Hij zichzelf lief en kon hij mensen liefhebben en daarom was hij zo aantrekkelijk. Daarom kwamen zoveel mensen op Hem af en wilden ze zo graag in zijn Nabijheid zijn.

In de Nabijheid van Jezus konden de mensen zichzelf als mooi en waardevol beleven en hadden ze geen last van voortdurende zelfkritiek, schuldgevoelens en gevoelens van minderwaardigheid.

In zijn Nabijheid voelden ze zich prachtige kinderen van God.

Jezus is niet meer op aarde. Wij kunnen niet naar Hem toegaan om ons door Hem te laten aanspreken en te laten  verlossen van gevoelens van lelijkheid en minderwaardigheid.

Zijn we dan aan onszelf overgeleverd ? Nee, gelukkig niet. Jezus is niet meer op aarde maar zijn lichaam wel. Zijn lichaam is de gemeente , door Paulus “ Lichaam van Christus genoemd. “ Zoals de Heilige Geest op aarde werkzaam was door Jezus zo is de Heilige Geest nu werkzaam door het Lichaam van Christus : de gemeente – wij allen.

Wij mogen voor elkaar zijn wat Jezus voor de mensen was : een bron van liefde. We mogen elkaar in de ogen kijken en zeggen: “ You are beatifull “ , je bent mooi, je bent een prachtig kind van God. Luister niet naar die innerlijke stem die je voortdurend bekritiseert , luister naar de Stem van God die tegen jou zegt :

“ Jij bent Mijn geliefde kind !  “

Amen

| in Preek van de week.